Assalamualaikum
terkial2 juga jari ni dok mencari button untuk membuat n3 baru...
almaklumlah blogger pun dah tukaq macam2 interface dah...sama macam fesbukkk...
kat fesbukk pun dah ramai yang kena tukar jadi timeline.....(aishhh aku mmg tak suka...nak tengok pun poning)
2/3 hari ni kepala pun poning juga....
poning sebab apa erkkkkk...haaa itu biaq ceq jer yang tau....hikhik
x tau nak buat n3 apa ekceli nih...dah lama tak buat n3 PML kan...ntah la betapa malasnya nak snap pic...barang baru dapat pun lepas bukak kotak ceq letak jer dalam stor...nak cuci masuk spa pun malas...await erkkk..???...buka2 folder jumpa pic ikan ni....so ceq nak kongsikan lah resepi nih....resepi campak2 ajer...hikhik
dah lama buat ikan masak tempoyak ni....dah lupa dah bilanya...tp yang pasti weekend day
bahan-bahan :
# sekor ikan tilapia merah
# semangkuk kecil tempoyak (agak2 jer lah erk ngan ikan tu)
# bawang merah 3/4 biji
# serai 2 batang
# segemgam cili api
# kunyit hidup
# sedikit daun kunyit (jika ada)
# garam+aji+gula
(saya masak mmg letak gula...org kelantan lah katakan..hikhik)
cara-cara :
# ikan tilapia tu lumurkan dengan asam jawa dan perapkan dalam 5/10 minit...untuk hilangkan bau hanyir..
# blenkan bawang merah + cili api + tempoyak (kalo nak tumbuk pun x per...kalo rajin la)
# serai di titik
# masukkan sedikit air ke dalam periuk...dan masukkan bahan2 yang di blend tadi...jangan banyak sangat air tu...angak2 yer...sat gi kuah jadi banyak dan rencah yang di buat tu tak berpadanan dengan air tu...
# didihkan sampai menggelegak....dan masukkan ikan...
lepas tu masukkan lah gula+garam+ aji...
sila rasa lah ya...biar masin manis pedas tu ada...baru ngamm..tambah2 ngan rasa masam tempoyak plak...perghhh....sedappp...hihi
ok lepas masak bley la di hidang...:)
2 ulasan:
terliurnya...saya suka bakar ikan talapia merah ni, cicah ngan air asam..:)
sya to nida mohd..
nida...bakar pun sedap erk...lepas ni akak bley ar try bakar plak..idea bagus dari awak nida..tqtq
Catat Ulasan