HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Isnin, 15 Oktober 2012

♥ SAMBAL MEMPELAM RESEPI IBUNDA ♥


SAMBAL PELAM TELUQ DENGAN IKAN TAMBAN KERING....QELATE MARIIII



jumaat lepas....cps ke pasar besar area kuah ni...dah lama rasanya tak kesana....ekceli malas nak terjah sebab jauh sikit....ekceli tak jauh mana pun lebih kurang 20 minit jer....hihi....biasa kalo nak masak hari minggu selalu blurr kepala ni...last2 jumpa pelam ni...walaupun agak mahal...tapi cps rembat jugak...sebab dok ingat cik somi cps memang suka makan buah pelam buat cicah ngan cuka sama belacan...letak cili kg...perghhh...

hihi....tp hari ni cps nak citer sambal kat atas tu....cps panggil sambal pelam muda dengan ikan tamban kering....biasalah ia resepi ibu kesayangan cps...cps selalu dok makan masa kecik2 dulu...kadang2 lani pun masa balik kg mak cps ada buatkan....cps suka letak ikan tamban kering...kalo u olss nak gantikan dengan ikan tamban rebus atau bakar pun tak per...terpulang pada u olss....tak sangka pic dan sambal simple kat atas ni dapat perhatian kawan2 cps di fb....pecah liur saper yang tengok ni...☺

sambal ni lebih sedap bila di makan dengan singgang ikan aye/tongkol, singgang daging, sayur lemak terung/kobis, baru kawww....tp hr tu cps masak ikan cermin masak ketuk serai....perghhh menyengatt u olss....cik somi cps pun makan bertambah2 walaupun hanya menu yang simple...☺

ok u olss....saper yang nak try buat leh tengok resepi kat bawah ni yerp...

bahan-bahan :-

2 biji buah mempelam muda
3 ekor ikan tamban kering (kalo kecil 3 ekor/ kalo besar 2 ekor)
cili hidup/kg (kalo nak pedas letak banyak2)
gula
garam

cara2 buat :-

buah mempelam tu kupas kulit, ikan tamban kering di goreng (ambil isinya sahaja yer....kalo letak semua kang tercekik tulang plak...hihi), mempelam, ikan tamban dan cili di tumbuk, jangan terlalu halus atau terlalu kasar yer u olss...tengok mcm cps buat kat atas tu..." sedang2 ajer ".pastu nanti letak la gula dan garam....jangan la terlalu banyak....secukup rasa yer u olss....kalo terlalu masin atau manis pun tak sedap juga sambal ni...☺

ok u olss...sesuatu yang simple untuk di kongsi dengan u olss...walaupun cps seminggu ni agak bizi dengan Langkawi International Mountain bike Challenge...seminggu cps kena keja luar...huhuhu....ok u olss...selamat bekerja yer...jangan ada yang Monday blues plak yer...hihi...Assalamualaikum...☺


 *___________-


4 ulasan:

Raudzah Zahari berkata...

My favorite ni... makan dgn ulam best sgt...

Sya Kiffli berkata...

ya sis raudzah...memang sedap...ulam plak bleh pelbagaikan kan...semua masuk...sedappp...:) tq sis singgah n komen blog cps...:)

Nor Salmi berkata...

Kecur air liur akak.. Nasib baik tak mengidam. tapi kena buat juga nampak gayanya, takut kempunan..

Sya Kiffli berkata...

hihi...silakan kak mie...makan ngan nasi panas2 mmg sedap kak mie...ngan ikan goreng pun jadi....:)