HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Selasa, 19 Februari 2013

~ FROM TAIPING WITH ♥


Hai u olss....
hampir 2 minggu blog cps tak der n3 baru....almaklumlah kalo tuan tanah bercuti terus ajer blog ni tak der cerita baru....hmmm memang cps malas nak mengangkut lappy...sah kan blog....ac fb pun cps tak on9....hihihi....

3 hari 2 malam cps berkampung di taiping....ekceli cps ada kursus di TMTC taiping....itu pun satu hari jer...disebabkan cps dari langkawi....so kena p sehari lebih awal la....dan cps memang ambil peluang ni untuk bercuti sama....kalo sesajer nak p taiping semata2 nak bercuti selalu plan mesti tak jadi....hihi

dalam kepala memang dah plan untuk menjelajah taiping daerah yang penuh dengan warisan itu....faktor cuaca yang dingin dan lembab agak best juga bagi cps....memang nak merasa panas terik di sana memang agak susah....7/8 tahun lepas cps penah pergi ke sana itu pun masa tu ada kursus juga....tapi masa tu cps dari KL.....keadaan memang tak banyak yang berubah sangat....cuma bagi cps taiping ni agak sunyi dan menyeramkan....hihihi....jangan salah sangka...mungkin faktor keadaan sekeliling yang membuatkan cps rasa macam tu....kat sana bangunan lama di kekalkan....pokok2 besar yang mungkin beratus tahun lamanya masih hidup subur....kubur2 lama peninggalan Inggeris juga masih kelihatan....haaa jangan tak tahu kat sana bas yang di gunakan juga bas lama....mungkin dorang nak kekalkan....tapi bagi cps macam uzur sangat dah....lupa nak amik pic....kikiki....jangan marah yer orang taiping


kami sampai di taiping lebih kurang kul 5.30 petang....lepas check in kat hotel kami rehat2 dulu...lepas magrib kami keluar makan dan terus terjah ke zoo taiping aka night safari....untuk kali ni cps pilih New Champagne Hotel taiping....sib baik ada kawan fb cps yang suggest untuk pilih hotel ni....so far hotel ni memang ok dan berpatutan....sebab untuk family room pun hanya rm98 sahaja / nite....di lengkapi 2 katil besar dan complete dengan kelengkapan yang basic...wifi pun free....hotel ni pun tak jauh dengan pekan....kalo tak silap hotel ni lokasinya di belakang taman tasik....kalo nak senang pakai jer GPS...hihi....biasalah cps ni b4 ke mana2 cps suka google dulu di mana tempat tu...dan kalo nak senang lagi cari plak via google earth...mesti jumpa punya...:)


xtvt kat night safari....ekceli memang cps agak teruja juga nak masuk dalam zoo taiping ni....cuma bagi cps nak suggest pada uolss kalo nak tengok menatang dalam tu baik lah p time siang2...sebab bagi cps kalo malam memang tak berapa clear nak tengok menatang2 tu....kalo siang mesti lagi puas nak tengok....tapi tak per lah...bukan sokmo kita menerokai kehidupan haiwan pada waktu malam  yer dak....masa cps p pun hanya 2 family jer termasuk family cps....agak sunyi juga....kami pilih nak naik train....huhuhu....idok lah nak berjalan kaki di dalam hutan gelap itu....serius ok

me & hubby....


panjangnya tandukkk

my gegirls....



cps wif adik2 hubby....

ekceli b4 p night safari kami menjamu selera dulu di kedai siam berdekatan dengan hotel kami duduk....masa tu pun dah malam....tempat pun main terjah jer....semuanya tak biasa di daerah taiping ni...makanan kat kedai ni so far ok lah....tapi nak kata best sangat tu bagi cps tu macam tak jer....yang paling tak best udang goreng tepung dia....macam cekodok pun ada....kalo makan muak giler.....tapi kalo orang yang suka style tu mungkin sedap kot....hihi.....lepas kekenyangan....kami terus zasss ke night safari....sebab NS...buka kul 8.00 malam hingga 11.00 malam kot....apa2 u olss boleh google ke website nya yer....:)


keesokkan hari selepas cps habis kursus di TMTC.....kami terus ke kuala sepetang....huhu...memang cps ni teruja juga nak merasa mee udang kat sana....almaklumlah asyik dok dengar orang cakap dan dok tengok dalam intenet jer....last2 sampai juga cps kat kedai mak teh mee udang banjir ni....ekceli kedai mak teh ni pun cps dapat info kat intenet juga....ekceli kat sana banyak lagi kedai2 mee udang....terpulang pada u olss jer nak singgah makan kat kedai mana....semuanya sedap2....:)

kami ke sini pun dah dekat kul 5 petang....kuala sepetang tak la jauh sangat dari bandar taiping....nak kesana kena melalui jalan2 kampung sikit menghala ke muara.....ada paya2 bakau....haa cer tengok mee udang tu....best takk??? yang kami makan ni harganya rm10 semangkuk....udang pun banyak....lupa plak nak kira ada berapa ekor...hihi...ekceli mee udang ni pun banyak jenis....ada yang rm6...ada yang rm7...tapi yang tu dah habiss....yang tinggal rm10 ajer....mungkin beza harga tu sebab bergantung pada saiz udang atau berapa ekor yang di letak....kot la kan...hihi


cakk....selepas makan mee udang....kita bergambar plak di depan kedai mak teh.....

masa p kursus kat sana....ada member cps bagitau ada nasi lemak jagung kat taiping ni.....dorang dah pekena nasik jagung ni masa hari berkursus lagi....hmmm dorang ni memang kalo bab makan lagi cekap dan xpert....so pagi2 selepas check out kami terus ke kedai tu....sib baik jumpa juga sebab kedai ni berdekatan jer dengan pusat tahanan ISA....100 meter dari simpang empat penjara tu....berhadapan dengan hotel sri malaysia taiping....

sampai di kedai ni tengok ramai yang dok makan gulai tempoyak ikan patin....macam menarik hati cps jer nak mencuba.....hmmm memang tak rugi cuba ikan ni....memang sedap giler....dua2 cps nak cuba....kira makan nasik lemak jagung vs gulai ikan patin la ni....janji x kempunan kan...sat lagi dok terbayang2 plak...hi


selepas makan pagi cps bercadang ke taman tasik taiping....petang sebelumnya tak berkesempatan nak ke taman tasik sebab dah lewat petang.....so kami bercadang singgah sebelum bertolak balik kelantan....hmm agak sukar juga nak ke tempat yang di inginkan di sebabkan banyak jalan yang di tutup....cps nak ke satu tempat yang cps tengok dulu....ada pokok2 besar di tepi tasik....dan kat situ ada orang boleh main banyak aktiviti dalam tasik tu....alahai semua tu kami tak jumpa....last2 kami singgah sekejap untuk bergambar disini...jadi ler kan...sebagai kenang-kenangan...nanti lain hari kita datang lagi...:)


me wif my family

tak ketinggalan mok adik nurul syikin dan cik nora eda....


meriah cik nora eda pakai baju ni....colour blocking memang cantik...trend masa lani lah katakan...hihi

hubby wif adik2nya

ha ni tak ketinggalan cps nak share bilik yang cps duduk itu hari....bukan apa atleast u olss pun boleh tengok keluasan bilik untuk family room....kira memang berbaloi....kalo sesaper yang nak datang ke taiping boleh la survey2 hotel ni....sebab cps tahu zaman lani semuanya orang mencari maklumat di intenet termasuk cps ni....apa2 google jer kan....hihi

masa kat taiping ni cps ada jumpa juga kedai antik di bandar ni...cuma mungkin tak der rezeki sebab masa p kedai tutup sementara....so cps boleh tengok dari luar jer barang2 antik @ old skool dalam kedai antik tu....kalo tak silap kedai tu namanya Kapitan Antique....betul2 berapa di persimpangan lampu isyarat....mungkin jalan tu jalan ngah ibrahim...kalo x silap cps la....sempat tengok set dumex....huhu....kalo cps tengok bunga idaman kat dalam tu HARUS cps tunggu sampai uncle tu balik....ekceli dah call tuan kedai tu...tapi kesian plak nak susahkan dia datang bukak balik kedai sebab cps nak cuci2 mata jer.....hihi....kalo ada yang berkenan baru rembat....dok plan nak kembali ke kedai tu time pagi b4 balik kg....tp cam malas plak....hmmm lain kali ler cps singgah....ewah3....cam ada plan nak p taiping plak yer....hihi

 ok lah uolss....ini jer cerita ceriti dari taiping with ♥....nanti cps sharing story kat kampung halaman cps lak...bye2....:)


2 ulasan:

nea lopah berkata...

salam kenal...best nye berjimba2. semua nmpk best terutama mee udang yg banjir tsunami tu. hehehe...

done polow sini jugak.jemput singgah2 blog sy. tq!

Sya Kiffli berkata...

wsalam nea lopah...mmg best sangat...sekali sekala ke tempat orang kan...jalan2 perabis $$...hihi...tq yer singgah blog sya...ok nti sya terjah blog u plak...:)