HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Isnin, 4 Februari 2013

PELARIAN ROHINGYA DI PULAU LANGKAWI MALAYSIA


hari ni cps bukan nak share pasal PML atau pic jalan2...tapi nak share n3 berkaitan dengan pelarian penduduk islam rohingya dipulau langkawi....kalo tak silap dah hampir sebulan pelarian rohingya berada di sini....mereka2 ini dapat di tangkap oleh pihak apmm di perairan kita...so bila dapat di tangkap mereka2 ini di bawa ke jeti untuk di tahan buat sementara waktu..

 u olss boleh tengok kapal sebesar ini dorang boleh muatkan seramai 200-400 orang kalo tak silap cps...bayangkan....adooii kang kalo terjadi apa2 mau habiss semua...

cps dapat maklumat ni pun dari cik abe cps....cps nak cerita detail pun tak berapa nak pasti sebab di luar bidang dan pengetahuan cps...u olss boleh ler layan pic yang ada....cps nak share dengan uolss jer...sebab cps pun tak penah tengok secara real live rupa paras orang rohinggya ni....rupanya macam orang Bangladesh pun ada kan....


 ramai giler ni....kesian plak kata hubby ada budak2 dan anak kecik....paling kecik umur 1-3 bulan kalo tak silap....kesian plak kan kena berpanas berhujan....




time ni dorang di tempatkan di atas jeti....yang tido bawah khemah tu orang pempuan....kalo yang tido luar kemah tu orang laki.....pemantauan dibuat 24 jam....


yang ni yang lari ke langkawi....dengar kata kat tempat lain kat malaysia ni ada juga dorang lari....huhuhu...ramai plak tu kan....kesian pun ada....tapi sampai bila kita nak terima rakyat asing....udah2 la pada yang ada kat sini....geng burma kat sini pun dah ramai yang datang puluhan tahun dulu....siap ada penempatan khas lagi...



dari jeti dah di pindahkan ke pejabat apmm....buat masa lani makan minum gomen yang tanggung.....bukan sikit2...banyak tu....dengar kata mereka2 ini akan di pindahkan ke kelantan....tapi tak pasti betul ke tak....kalo cps baik ler hantar terus ke negara mereka....lagi bagus...


beratur nak amik makanan....siap ada catering ok....yang baju biru ngan adik bertudung depan tu orang kita....hihihi...comey plak yang gadis yang baju merah tu kan.....ada gak yang comel kata hubby....hahaha....yang tu cepat jer nampak yerr....:)


ni plak tulisan rohingya.....saper pandai baca???? hihi

ok lah u olss....sekadar sharing dengan u olss tentang isu semasa kat negara kita....apa pun kita doakan yang terbaik untuk orang2 ini yang seagama islam dengan kita supaya mereka tidak lagi di tindas di negara mereka sendiri....kita sebagai penduduk Malaysia dah dikira sangat2 beruntungkan di lahirkan dan hidup aman makmur di bumi Malaysia....love u Malaysia....:)



1 ulasan:

Julie M berkata...

Harap2 diorg ni dpt menjaga adab sopan masa kat negara ni, coz kengkdg budaya yg x sama ni bleh jdk masalah jugak. moga2 Allah melindungi kita semua...