SLRUPPPPPP
n3 lauk pauk plak yerkk....bulan2 posa ni plakk....terliur aja kalo tengok lauk pauk kan...
tambah2 tengok kat blog CMG....memang meleleh ayaq liur....
apa yang paling CPS suka....cara CMG interprem masakan dia tu....di tambah lagi dengan PML antik...perghhh
macam CPS tak reti ler nak amik gambar....dah puas godek2 cam tu jer resultnya...hihi
kari kerang ni ekceli CPS tengok kat fb....member fb shared kari kerang ni...rasa macam sedap plak kerang di buat kari yerk...sebab tak penah makan lagi....so last 2 week CPS masak ler kasi kerang ni....cara2nya senang ajer....cik abe ngan anak2 CPS pun suka kari...jom semak resepi dari CPS :-
bahan-bahan :-
# kerang 1 kilo
# bawang merah besar 4 ulas*
# bawang puteh 2 ulas *
# halia seinci lebih *
# lada hijau 2 biji *
# sedikit asam jawa
# sedikit halba campur
# serbuk kari babas
# santan segar
# 2 biji ubi kentang
cara-cara :-
# rebus kerang dahulu....kalo boleh dapatkan kerang yang segar..
# panaskan sedikit minyak
# masukkan bawang merah+puteh+halia yang telah di blend....bahan2 yang bertanda * kena blend dulu yerkk....kalo nak tumbuk bolehhh tapi larat ker....hihi
# masukkan sedikit halba campur...dan pastikan bahan2 tadi di tumis sehingga naik bau
# masukkan serbuk kari.....serbuk kari kalo boleh biarler di campur sedikit dengan air baru masukkan dalam periuk....bukan apa nanti kari cepat hangitttt
# masukkan santan dan sedikit air untuk di jadikan kuah....air janganlah terlalu banyak yerkk...biarlah berpadanan dengan santan supaya tidak terlalu pekat atau tidak terlalu cair...
# masukkan sedikit air asam jawa....sedikit jer tau...jangan banyak sangat masamm nanti...tp terpulang gak la pada u olss yang suka masam
# masukkan ubi kentang
# masukkan kerang
# masukkan gula+garam+aji secukup rasa...
kacau sehinga sebati dan tunggu masak aja lah yerkk...☺
nota tangan ~ semalam jenjalan kat taman2 kat sini....kesian CPS tengok jumpa monkey dok pegang bunga....dok merenyihhh jerr....yer lah kan...tak penah merasa pegang bunga tu kot kannn...kesian kannnn...:)
owh lupa nak habaq.....selamat mencuba yer resepi CPS yang tak seberapa tu..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan