HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Selasa, 24 Mei 2011

~ JUADAH WESAK DAY.....SAMBAL BELACAN BUAH KUININ

Salam di hari selasa yang ceria...

hari ni sya nak n3kan juadah pada hari wesak tempoh hari...
lupa nak update...hehe...baru perasan ada pic nih dalam hphone..

mak labu ni kan pantang orang citer pasal makan2...
 hari senin b4 hari wesak tu ada member satu opis kasi buah kuinin...
 so, ada plak member lain yang bgtau kalo nak sedap cincang2 buah kuinin ni dalam sambal belacan...makan ngan nasi panas2...dah kecur ayaq liuq mak labu nih...

sedang elok plak my bos citer pasal cara nak buat masak pindang ikan ala BOYAN...katanya cara BOYAN tu asalnya dari singapore...caranya sama jek masak macam ikan singgang kelantan....cuma tambah serai ngan belacan jek...tapi dalam ni sya tak letak plak pic ikan masak pindang boyan tu...



ini ler sambal belacan yang di campur dengan buah kuinin tu....sedappp bebb...pedas ada...masin ada..manis ada..pas tu haruman buah kuinin tu...fuhhhh...terangkattt..



ini plak pucuk paku goreng....sya letakkan bilis+cabai & belacan sikit....kalo u olss nak tau bukan main susah nak cari...jarang bebenau orang jual pucuk paku....sebulan sekali nak merasa pucuk paku nih memang susah kat sini...

kalo kat kg sya....kat pasar2 pagi berlambak2...kalo ikutkan kat langkawi ni banyak gak hutan2...tapi tak der plak orang nak p mencari & jual2...hehe...cam senang2 jek suh orang p cari pas tu jual yer dak..hehe

kebanyakannya sayur2 kat langkawi nih dari siam....bot siam yang selalu dok masuk sini...tapi tak kan la pucuk paku pun dari siam gak erk....hmmm..:)..makan ajer lah yerk...


1 ulasan:

Boyan Sgpore :) berkata...

Kak... singgang boyan tu dalam bahasa asalnya di panggil 'Kelah Celok' (bunyinya mcm cilok) atau terjemahannya Lauk Masam..