HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Khamis, 19 Mei 2011

~ MY LITTLE GARDEN

Salam di hari khamis yang indah...

hari ni sejuk jek suasana...aman damai....sebab cuaca yang mendung & hujan renyai2...
 kalo boleh nak cuaca cam ni jek...cam dok cameron highland...

kalo cakap ngan my hubby cam nih....terus dia cakap best ler sebab dia p keja naik kete...dia p keje naik motor...hehe....alahai cam tu plak erk..

minat berkebun & tanam bunga nih satu hobby sya yang tak dapat di pisahkan....walaupun ada koridor yang ciput....almaklumlah dok umah atas langit...hehe...nak tanam jugak pokok2 yer tak...yer la....ini satu kepuasan bagi sya....


pokok bunga rose jepun yang sya beli kat roadwalk penang...sangat suka pokok nih....sebab sweeet dan macam2 kaler....harap2 lama la hidup pokok ni...kalo beli kat langkawi memang mahal dan susah nak dapat...tengah dok pk nak letak mana bila sya balik bersalin nanti...takut my hubby tak siram..hmm..naya..


kadang2 3 minggu sekali pun susah nak berkebun ni...yer la cam nak gembur2kan tanah...bg baja...tambah2 lani cepat penat...kandungan pun dah masuk 6 bulan...tapi hasrat tanam pokok tu masih berkobar-kobar...

time nih sya kasi gemburkan tanah dan bubuh baja kat semua pokok....koridor sya nih dah hampir penuh dah ngan pokok2 bunga....tapi dalam hati sentiasa tak puas...rasa nak beli tambah lagi...tapi tak tau nak letak mana dah...hehe


semuanya jenis berdaun jek kan...ekceli sya nak yang senang jaga....bukan apa kalo yang berbunga dan cepat mati....sat g kalo cuti seminggu balik kg pun pokok dah boleh mati tinggal pasu ajerk...

yang belah kiri tu pokok bunga ala2 spesis bunga bawang yang kaler merah ang....beli kat cameron 2 tahun lepas....tapi sampai lani tak bunga2...adusss...x tau dah cam ner nak buat...


sebahagian pokok yang ada....suka dengan semua pokok2 nih...pokok kari pun ada tu....senang nak masak kari amik jek kat sini....cuma masih tak tukar ke pasu besau lagi...


sya memang suka pokok kemboja....tapi berbunga sekali dua jek...pas tu tak berbunga dah...adusss....cam ner nak buat yer...yang kat atas tu sya dah potong kasi naik balik tunasnya...tapi cukup lambat nak tunas....kena sembur ubat kot....mesti kena serang penyakit nih..


pokok orkid kuning ku yang ciput....sekali jek berbunga pas tu tak nak dah...dah kasi letak baja taik kambing...dah letak kulit udang....tapi masih tak berbunga....:(


yang nih plak di tepi tingkap bahagian master badroom...kuarters LADA nih memang dia buat pattern umah cam nih....so, boleh la letak pokok2 sikit2 kat sini...

 pokok yang kat tengah tu sya amik kat kawasan lapang kat sini...pokok yang tumbuh meliar kat padang...yang kelakarnya sya & member satu opis p korek pokok ni time lunch hour..panas2 plak tu...hehe..kalo ingat kelakar plak...tapi sebab nak, p gak la...tq to kak shidah tolong sya...bertungkungkus lumus korek pokok nih...hehe

 ok lah u olss nak p ngap jap...lagi pun dah lunch hour nih...:)


2 ulasan:

Merahsamar Cottage berkata...

Ass'kum sya..

bunga ni pun kak inna suka setengah org panggil ros jepun kan...ada juga yg panggil nunga pukul 10 atau kembang pagi...nanti kak inna nak cari juga benih dia... :-)


.

Sya berkata...

wsalam kak ina...

cantikkan bunga nih...dulu kat umah sya kat kg banyak gak bunga nih...tp sumer dah mati dah...lani sya tanam balik kat umah sini...seronok sangat sebab jumpa yang murah dan lebat..:)