hai uolss
masih lagi n3 menu iftar....jangan plak ada yang dok telan ayaq liuq ja naa....hikhik
kadang2 seronok tengok menu iftar kawan2 yang share kat FB...macam2 masakan ada...bukan apa menu kawan2 tu boleh mencetus idea untuk kita masak kan..☻
bayam tumis air + daging goreng kunyit + ayam panggang basah cicah sambal kicap....sebab apa cps panggil ayam panggang basah...sebab ayam ni tak kering macam kita bakar tu...yang ni isi dia lembab2 jer...lembut dan tak keras.
ada yang nak resepi ayam ni...boleh semak kat sini...:-
ayam (rebus setengah ekor...letak halia & bawang puteh sikit..ketuk2 jer)
selepas mendidih dan separa masak.....boleh angkat ayam tu dan tos kan
sos perap ayam :-
kicap lemak manis
sos tiram sikit
kicap cap ABC
letak air sikit (tak lah pekat sangat sos tu)
* lumurkan pada ayam....perap selama 15 minit...perap dalam aluminium foil yer....bungkus ayam tu...lepas tu bakar lah ayam tu dalam ketuhar/pan/pemanggang ajaib....cps letak dalam pemananggang ajaib jer...
jangan terlalu sama sangat...agak2 dalam 15 minit dah boleh angkat...pastu boleh lah hiaskan apa yang patut...kira lebih kurang mcm masak ayam utk nasi ayam gak la.
sambal kicap:
bawang puteh sebiji (tumbuk)
cili (hiris / tumbuk)
kicap manis...(letak air sikit, tak nak pekat sangat kan)
ok lah uols...masak apa hari ni??? cps tak tau lagi...masih dok fikir2 ni...☻
Tiada ulasan:
Catat Ulasan