hai uols....
hari ni cps nak share menu iftar yang ke 10 ramadhan...
n3 terlewat lagi....tapi x per lah yer dak...hi
masak lemak labu, retak seribu goreng kari, sotong goreng kunyit dan ikan gelama goreng....kueh mueh cik somi beli kat param jer...
masak lemak ikan atau sayur cps dah selalu buat masa bukan bulan puasa....so masa bulan puasa ni cps suka masak yang tak berlemak....sejak puasa ni kalo yang pakai santan tu cps masak kari dengan masak lemak labu ni jer...kebanyakannya kuah yang jenis tak berlemak....ermmm ada lagi yang berlemak....ayam ngan ikan percik...tp yang x per sebab kuahnya cap2 macam tu jer kan...hehe
cps nak share cara masak lala atau retak seribu ni....yang ni resepi kakak cps...cps suka...
bahan2 :-
lala / retak seribu
bawang merah 3 biji *
bawang puteh 2 biji *
bawang besar / holland 1 biji
rempah kari babas ~ amik utk kari udang / ikan tu *
gula + garam + tok aji sikit
cara masak :
tumis bawang merah, bawang puteh dan rempah kari...(rempah kari tu campur dengan air sikit, barulah tumis...kalo letak terus dalam kuali kang hangit plak)
bila dah naik bau masukkan lala / retak seribu tu...
masukkan gula,garam dan aji...
bila dah masak boleh di hidangkan....
(tak perlu tambah air)
ok lah itu ajer....sat lagi cps dah nak bersilat kat dapur....menu hari ni ketam masak lemak cili api, ayam goreng kunyit dan terung goreng berlada....insyaAllah...:)
Bye2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan