HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Khamis, 22 April 2010

Senario di waktu petang @ Taman Nilam Langkawi

Assalam...

Mungkin pic yang ingin aku paparkan menjadi perkara biasa di kalangan mereka yang tinggal di persisiran pantai atau pun di muara sungai...pic kat bawah nih sempat aku snap semasa aku & de geng singgah membeli ikan segar di Taman Nilam...alkisahnya aku & office mate aku Pn. Rosidah buat tugasan luar (edar flyers nak offer line phone & streamyx) di taman nih sebab TM baru masukkan kabel untuk penduduk kat sini..yer lah..dah berkurun lama baru penduduk kat sini boleh guna perkhidmatan kami...

selepas meronda semua kawasan..(kawasan Burma jek kami tak p....takut oo..sat g kena usik lak)...kami singgah di satu kawasan tempat nelayan wat naik ikan...kalo nak diikutkan memang penat menunggu depa asingkan tangkapan...sampai naik lenguh kaki nih...tapi di sebabkan nak makan ikan segar dan murah...kami sanggup menunggu..kebanyakan yang datang orang-orang yang tinggal berdekatan ngan tempat nih...rasa janggal pun ada sebab kebanyakannya makcik2 dan akak2 yang housewife...

hampir 2 jam menunggu baru boleh beli ikan..haaa..kalo kat sini tak boleh malu2 nak ambik ikan...caranya kena berebut2 bila tauke ikan tuh letak ikan dalam bekas ikan...kalo buat malu2..ikan tuh dapat kat orang lah jawabnya...aku beli udang lipan jek..RM2 sekilo..murah sangat...murah & segar...:) b4 nih aku pernah datang ngan hubby kat sini..konon2nyer nak beli ikan murah....time nih seingat aku Danisya pun belum ada lagi...memang tidak dilayan..sebabnya aku ngan hubby dok tercegat jek kat situ..bukan nak pilih / ambik ikan...yer lah lagi pun aku ngan hubby tak reti nak beli ikan kat tempat cam tuh...tak pandai nak berebut..tapi kawan aku dah pesan kalo nak beli ikan kat sini kena berebut-rebut...sejak dari tuh aku ngan hubby dah tak p....yang aku p plak yang nih lah...nih pun sebab datang ngan officemate aku...officemate aku memang dah otai dah kat sini...dah biasa..tak macam kami..cara cakap pun orang dah tau bukan orang tempatan...

tapi ini lah pengalaman yang boleh aku kecapi bila berada di negeri orang...saat-saat yang dilalui hanya datang sekali...dan tak mungkin akan lalui perkara yang sama..kalo sama pun mungkin tak serupa...wallahhualam...


kak shidah tengah pilih ikan

suka pemandangan nih...

peraih ikan sedang beli ikan..

pilih jangan tak pilih

makcik2 & kakak2 tengah tunggu ikan

adik-adik praktikal...comeyy & cute..

sempat posing u..


3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam...spe yg sdri mksudkan orang burma?....sye xstuju..nk kluar stament biar berpada...rata2x org yg masuk cari ikan..semuanya org luar..dan para nelayan semmua kebanyakkan org taman sini....jgn nak label bukan2x....maaf klw terkasar bahasa....wallahuaklam...

mustikahadis@gmail.com

mustika_hadis berkata...

salam..ya anti..siapa yg sdri mksudkan tu?org burma?..ad masa boleh bincang yerk..xsuka dengan label sdri..wallahuaklam..

Sya Kiffli berkata...

saudara ni orang BURMA ka...await dok terasa na...saya bgtau sebahagian penempatan kat sana...bukan nelayan2 atau orang yang p beli ikan tu...kalo saudara orang BURMA pun silalah bersyukur duk kat malaysia ni...kalo tak dah jadi macam pelarian2 Rohygia tu...