HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Jumaat, 30 November 2012

OWH MY DURIAN CREPE...:)


hai uols
last 2 week memang nak buat durian crepe tak menjadi sebab cik hubby carik x jumpa whipping creme...hihi

so hari ni cps sendiri yang turun padang p carik sampaikan kunci kete tertinggal dalam kete park kat pasaraya...my car auto locked...terpaksa balik naik cab...pastu cik hubby lak yang p amik kete...durian crepe punya pasal....haha

pestime try buat durian crepe....ingat nak campur banyak jenis tepung...last2 ketas resepi tertinggal kat opis...so buat resepi yang mudah2 jer....malas nak google....main agak2 jer buat.....sib baik crepe pun lembut menjadi....cuma nampak tak berapa kemas di bahagian lipatan dan crepe cam tebal sikit....kalo letak paper cup mungkin nampak cantik...hahaha...cover line....x pa lah...nanti leh try lain...nak kasi crepe nipis sikit...hihi

durian crepe wif pml rose hijau....:)

memang sedap durian crepe ni....letak durian banyak2...lagi sedap...2 hari lepas beli durian kat pasar malam...banyak lagi ada lebih..cps beli RM21 untuk sebiji buah yang elok....dan RM10 untuk selonggok...selonggok dia kasi 5 biji durian...besar2 plak tu...katanya kasi lebih wat sedekah...4 diantara yang dia kasi semua elok2...isi manis2...alhamdulillah....semoga murah rezeki abg yang jual tu...:)

cps buat resepi yang paling mudah jer durian crepe yang ni...ekceli boleh derhakakan dengan pelbagai adunan....uols leh google...banyak info kat tenet...kalo nak resepi cps yang ni...leh semak kat bawah yer..:)

CREPE
# 2 cawan gandum
# 3 biji telur
# pewarna (terpulang pada uols nak kaler apa)
# perisa durian
# 1/2 sudu teh garam
# 1 kotak santan 
# letak 1 kotak air (bekas kotak santan....tp kalo adunan keras leh tambah air lagi)

(adunan crepe jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair...sedan2 jer)


DURIAN FILLING
# 1 cawan non dairy whipping cream (cps blend jer sebab mixer tak dak...hihi)
# isi durian secukupnya...biji durian x mau yer....hi


CARA-CARA :
# bentangkan crepe
#letakkan whipping creme kat tengah2
# letakkan isi durian
# letak balik whipping creme
# lipat crepe dengan kemas dan letak dalam peti sejuk

lepas tu bleh la di hidang...YUMMY....:)



*___________-


8 ulasan:

cikeyrah berkata...

sedap durian crepe nie :)

adda syuhada berkata...

sedapnya..nanti nk cuba la wat..

Amie berkata...

Salam kenal, follower 316... kita pun buat crepe durian juga... sedapkan!

Sya Kiffli berkata...

cikkeyrah...mmg sedap kan cikkeyrah...akak pun suka...:)

Sya Kiffli berkata...

adda syuhada..cuba jangan x cuba dear...lani demam durian crepe...hi

Sya Kiffli berkata...

thanks amie folo sya...mmg sedapkan amie..jap lagi nak p jenguk amie plak...:)

Ummu Muhammad berkata...

tumbs up! hehe sedpkn ;)

slm kenl fillah! nk sedup ruh org rajin d dapo nih heheh

Nieyxzha Hassan berkata...

Teringin nak makan..