HEARTBEAT

I'm Follow U...U Follow Me....

Khamis, 13 Mei 2010

Ekor Belangkas ubat biji sawan / butir kenne



 
Selamat pagi semua....


N3 kali ni nak citer pasal ekor belangkas nih....actually story nih sambungan dari mesej yang aku pernah publish kat wall fesbuk...ramai yang bagi pendapat...tq kengkawan...dan semalam aku dah jumpa ekor belangkas nih....4 u ols yang belum tau story apa....meh nak habaq mai...


my baby Danisya dah 2 weeks naik biji sawan atau orghe kelate panggil biji kenne....mula2 tuh aku just bagi ubat klinik..sebab aku nak kepastian betul/tidak biji sawan yang naik...doc dah kasi ubat sapu dan antibiotik...biji tuh naik dalam 4/5 biji dan dah okeyyy...lepas tuh badan Danisya panas balik dan aku tengok lagi banyak naik...kesian my baby...nak sentuh kepala dia pun sakit...


aku n hubby ikhtiar cara kampung lak...aku dapat info kat Taman Mawar kat area Kuah nih ada sorang pakcik nama 'pakcik Kassim' boleh berubat kalo budak2 yang ada naik biji sawan nih...2/3 hari lepas aku p kerumah pakcik nih...dan dia ada kasi 'air tawar' untuk sapu...dan pakcik nih suh kami cari ekor belangkas...asah dan sapu...pas tuh ekor tuh kalo boleh kerat sikit dan gantung buat tangkal...dalam masa yang sama aku ada dengar juga dari jiran2 supaya cari belangkas yang 'mati beragam'...mula2 tuh aku dok pikir mender lah ‘beragam tuh’..rupanya mati sakit/mati kena apa2 lah...

 semalam lepas ofis hour aku ajak hubby p pasar Padang Matsirat...pasar ni petang-petang meriah sikit sebab banyak ikan segar baru naik...dan kadangkala ada hidupan laut yang kita tak pernah tengok pun ada...:)...masa p sana nasib baik jumpa...tapi bukan yang di jual kat situ...aku nih buat friendly sikit lah ngan adik2 yang dok meniaga ikan nih..dok tanya ada tak sesaper yang jual belangkas...dan aku gtau bukan nak beli seekor...aku just nak ekor jek ngan buat ubat....ada lah sorang adik tuh dengar....dan dia sudi nak tolong...dia terus balik umah amik ekor belangkas dan kasi kat kami....baik sungguh hati adik tuh...terima kasih banyak2 sudi tolong kami...semoga Tuhan saja yang membalas budi baiknya..semoga jual ikan makin maju...sempat beli ketam ngan dia...murah...RM16/sekilo....berbaloi dengan ketam segar dan besar....


aku mengharap semoga penyakit tuh cepat hilang bila letak ubat nih dan dengan restu Allah s.w.t.....semuanya ketentuan dariNYA...kita kena terima dengan redha....aminn...


 

2 ulasan:

Qaseh Aishah berkata...

nak tanya..anak saya pun kena biki sawan ni..banyak sgt..nak sikat rambut pun x boleh...malam asyik mengaru kepala je..sian dia..camne ngan petua tuh?...ok x?...saya cuba ubat doktor..tp biji tuh dtg balik kalau dah abis ubat antibiotik...

Sya Kiffli berkata...

salam qaseh aishah...sorry hari ni baru perasan ada komen u...ekceli biji sawan ni naik 4/5 biji dulu..timbul2 besar2 plak tu...sya taruk ekor belangkas yang telah di asah...alhamdulillah ok dengan izin Allah.

tapi lani ada naik lagi anak sya yang sulung ni...macam kudis plak atas kepala...sya dok amik ubat spital gak...rasanya dia ada biji kenan atas kepala ni...kalo boleh kena ubat kg juga...doc pesan jangan makan telur takut gatai